U okviru 13. sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, 20. veljače 2013. godine održana je prezentacija cjelokupnog projekta ABCDE Posavina. Predstavnicima Odbora i drugim uzvanicima (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva itd.) prezentirani su glavni i specifični ciljevi ovog dvogodišnjeg projekta te najznačajniji rezultati istog. S obzirom na projektni cilj, a to je promocija korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju energije u ruralnim područjima, naglašena je važnost međusektorskog integriranog pristupa, posebno između sektora poljoprivrede, energetike i zaštite okoliša. Osim navedenog, istaknuta je i domena održivosti proizvodnje biogoriva te problematika kompeticije za sirovinom s drugim gospodarskim granama kao što je proizvodnja hrane. Tijekom provedbe projekta, kako u izradi materijala, tako i prilikom pripreme niza stručnih radionica za predstavnike lokalne uprave, poljoprivrednike i srednješkolske učenike i profesore, međusektorski integrirani pristup i održivost proizvodnje biogoriva predstavljali su važne postavke.

S obzirom da se radi o prekograničnoj suradnji, gore spomenuta prezentacija održana je i 25. veljače u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banja Luci. Prezentaciji su nazočili ne samo predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske (Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbor za zaštitu životne sredine, Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju), već i predstavnici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Odbor za privredu i Odbor za prostorno uređenje, ekologiju i stambeno komunalne poslove), predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu Skupštine Brčko Distrikta,Vlade Brčko Distrikta, Delegacije EU u BiH i mnogi drugi.

 

Program:


Projekt financira:

 

Novosti:

3. radionica za poljoprivrednike

U okviru projekta ABCDE Posavina, 20. srpnja 2012. godine u Vukovaru organizirat će se treća radionica za poljoprivrednike, a predmetna tema je planiranje i investicije za korištenje poljoprivredne biomase u energetske svrhe.
više »

Okrugli stol - 3. radionica za lokalnu upravu

U okviru projekta ABCDE Posavina, 27. lipnja 2012. godine u Brčkom organizirat će se Okrugli stol odnosno treća radionica za lokalnu upravu vezano uz izradu Zajedničkog akcijskog plana.
više »

2. radionica za poljoprivrednike i investitore

U okviru projekta ABCDE Posavina, 04. lipnja 2012. godine u Šamcu organizirat će se druga radionica za poljoprivrednike s naglaskom na proizvodnju i korištenje biogoriva.
više »

2. radionica za lokalnu upravu

20. travnja 2012. godine u Banja Luci organizirat će se druga radionica za lokalnu upravu s temom mogućnosti financiranja projekata korištenja bioplina.
više »

1. radionica za investitore

3. travnja 2012. godine u Vinkovcima organizirati će se radionica s temom proizvodnje i korištenja bioplina.
više »

Održan drugi sastanak projekta ABCDE Posavina

06. rujna 2011. godine, održan je drugi po redu sastanak partnera projekta. Sastanak je održan u odžačkom hotelu Euro.
više »

Arhiva novosti »

Partneri:

ABCDE Posavina  |   Zagreb, Savska cesta 163  |  P.P. 141  |  Tel: +385 1 6326 109  |  Fax: +385 1 6040 599  |  e-mail: dsasa@eihp.hr

 

 

This publication has been produced with the assistance of the EU. The contents of this publication are the sole responsibility of EIHP and can in no way be taken to reflect the views of the EU.