Fokus projekta ABCDE Posavina je promocija energetskog iskorištavanja poljoprivredne biomase u Posavini. Ciljana regija obuhvaća Vukovarsko-srijemsku županiju, Distrikt Brčko te općine Šamac, Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. Ovo je pretežito poljoprivredno područje s dugom tradicijom poljoprivredne proizvodnje koja se trenutno bori s promjenama na poljoprivrednom tržištu te konkurentnošću.

Za razliku od tradicionalnog energetskog planiranja, korištenje obnovljivih izora energije (OIE) usmjerava energetsko planiranje s centraliziranih, nacionalnih projekata prema lokalnim zajednicama s energetskim projektima regionalnog odnosno lokalnog značaja. Korištenjem biomase pruža se mogućnost ostvarivanja pozitivnih socio-ekonomskih učinaka, pozitivnih učinaka za okoliš te poboljšanja suradnje u regiji.

Glavni oblici iskorištavanja poljoprivredne biomase su proizvodnja bioplina (iz otpada i ostataka iz poljoprivrede i energetskih usjeva) koji se može koristiti za proizvodnju električne energije i topline, ili kao biogorivo, biodizela i bioetanola (iz energetskih usjeva) te korištenje primarno drvene biomase za proizvodnju topline i električne energije. U cilju održivog korištenja i promoviranja OIE potrebno je uskladiti korištenje poljoprivredne biomase s drugim politikama, prije svega proizvodnjom hrane, kako bi se ostvarile prednosti vezane uz diversifikaciju ruralne proizvodnje i zaštitu okoliša.

Projekt ima četiri specifična cilja:

  • Analiza potencijala za korištenje poljoprivredne biomase u regiji
  • Uključivanje iskorištavanja poljoprivredne biomase u regionalne/lokalne razvojne planove
  • Edukacija poljoprivrednika
  • Promocija korištenja energije biomase s ciljem održivog razvoja

Primarne ciljane skupine projekta su regionalna i lokalna uprava i samouprava, poljoprivrednici, poljoprivredne srednjoškolske ustanove u regiji te potencijalni investitori za koje će biti pripremljeni raznovrsni materijali te organizirane radionice i promotivna događanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program:


Projekt financira:

 

Novosti:

3. radionica za poljoprivrednike

U okviru projekta ABCDE Posavina, 20. srpnja 2012. godine u Vukovaru organizirat će se treća radionica za poljoprivrednike, a predmetna tema je planiranje i investicije za korištenje poljoprivredne biomase u energetske svrhe.
više »

Okrugli stol - 3. radionica za lokalnu upravu

U okviru projekta ABCDE Posavina, 27. lipnja 2012. godine u Brčkom organizirat će se Okrugli stol odnosno treća radionica za lokalnu upravu vezano uz izradu Zajedničkog akcijskog plana.
više »

2. radionica za poljoprivrednike i investitore

U okviru projekta ABCDE Posavina, 04. lipnja 2012. godine u Šamcu organizirat će se druga radionica za poljoprivrednike s naglaskom na proizvodnju i korištenje biogoriva.
više »

2. radionica za lokalnu upravu

20. travnja 2012. godine u Banja Luci organizirat će se druga radionica za lokalnu upravu s temom mogućnosti financiranja projekata korištenja bioplina.
više »

1. radionica za investitore

3. travnja 2012. godine u Vinkovcima organizirati će se radionica s temom proizvodnje i korištenja bioplina.
više »

Održan drugi sastanak projekta ABCDE Posavina

06. rujna 2011. godine, održan je drugi po redu sastanak partnera projekta. Sastanak je održan u odžačkom hotelu Euro.
više »

Arhiva novosti »

Partneri:

ABCDE Posavina  |   Zagreb, Savska cesta 163  |  P.P. 141  |  Tel: +385 1 6326 109  |  Fax: +385 1 6040 599  |  e-mail: dsasa@eihp.hr

 

 

This publication has been produced with the assistance of the EU. The contents of this publication are the sole responsibility of EIHP and can in no way be taken to reflect the views of the EU.